Miksi Ukrainaan?

orysya-dibrova-1086418-unsplash.jpg
 
 

Ukrainan 43 miljoonan asukkaan markkina on Euroopan viimeinen vahan kilpailtu suuri markkina. Moni toimiala, kuten esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ravintola- ja majoitusala, terveyspalvelut ja kiinteistönvälitys ovat vasta aloittamassa ketjuuntumistaan.

Kiinnostava kasvuala Ukrainassa ovat myös matkailu, joka hyötyy maan hyvin edullisesta hintatasosta. Maan sisäisen muuttoliikkeen vuoksi asuinrakentaminen on hyvin aktiivista erityisesti Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa. Myös toimitilarakentaminen kasvaa vauhdilla, sillä 20 % vuodessa kasvava IT-teollisuus tarvitsee jatkuvasti lisää modernia tilaa.

vladimir-proskurovskiy-561275-unsplash.jpg

IT-alan työntekijät muodostavat maassa poikkeuksellisen ostovoimaisen (alan keskipalkka on yli 2000 dollaria kuukaudessa) lähes 500 000 kuluttajan kohderyhmän. Ostovoimaltaan ja kooltaan pelkästään tätä ryhmää voi verrata vaikkapa yksittäisen Baltian maan markkinaan. 

Näiden toimialojen lisäksi maatalous, terästeollisuus, cleantech, energia ja metsäteollisuus, Länsi Ukrainan paperiteollisuus ja valmistavan teollisuuden klusterit (tekstiiliteollisuus, huonekaluteollisuus ym.) tarjoavat paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.  

Ukrainassa on kolmasosa maailman mustan mulla pelloista ja maa kuuluu Euroopan suurimpiin maataloustuotteiden viejiin. Luomuviljely on kasvaa vauhdilla tuotteista saatavan korkeamman hinnan vuoksi, samoin kasvihuoneviljely, joka hyötyy edullisesta energiasta.  

IT-palveluiden tuottajana Ukraina on Europan suurin ja maailman 4. suurin. Koodajapulasta kärsivät maat kuten Ruotsi, Norja, Tanska, Sveitsi, Hollanti, Englanti ja Yhdysvallat ovat hyödyntäneet Ukrainan  korkealuokkaisia ja edullisia IT-osaajia jo pitkään. 

Lisäksi Lvivin ympäristöön on syntynyt merkittävä  autoteollisuuden klusteri. 

daria-medvedeva-653228-unsplash.jpg